abv: 61%
type: single malt
fles: 70cl, €110,- geproefd op vakantie
filtratie: non chill-filtered
karamel E150a: niet toegevoegd
neus: uiteraard turf en rook, bacon, reuzel, walnoot, bijenwas, raathoning
met water: rook weg, zoete kersen, druiven, rozijnen, verse rauwe zalm
smaak: stevig, zoet, kersen
met water: pittiger, echt héét, als peper
afdronk: vrij kort, lange prikkel op de tong, barbecue smaak
met water: barbecue smaak is weg, blijft wat langer, zoet in keel
score: +++++
conclusie: heerlijk. Hier kun je me midden in de nacht voor wakker maken. Eén dram op zich kan als een volledige maaltijd dienen en met deze heb ik dan ook de hele avond kunnen doen. Echt genieten.
Octomore is één van de labels die in de Bruichladdich distilleerderij op Islay wordt gemaakt. Naast de standaard ongeturfde Bruichladdich en de - meer in "Islay stijl" gemaakte Port Charlotte, heeft Bruichladdich de Octomore serie op de markt gebracht om de meest geturfde whisky ter wereld te produceren, in getallen: 167 (!) ppm fenolen. Deze versie van de Octomore is slechts 5 jaar oud, maar zeker geen whisky die vanwege haar leeftijd opzij hoeft te worden geschoven. Vreemd genoeg heeft de aanwezigheid van de toch wel grote hoeveelheid turf niet het asbak effect dat men zou verwachten, maar is ze juist zacht, elegant en uiterst smaakvol.
Tijdens onze eerste avond in Schotland zaten we in "de beste bar van 2011", in het George Hotel in Inveraray. Waar de noemer beste bar vandaan komt is me niet helemaal duidelijk - ik wilde in eerste instantie een Port Ellen 1982 proeven die ook op de kaart stond, maar de serveerster vertelde me dat deze "waarschijnlijk niet meer gemaakt wordt"... ik weet het wel zeker meid.
De verse rauwe zalm die ik heb geroken na het toevoegen van water, staat een klein beetje onder druk, omdat in de bar ook (uitstekende) maaltijden geserveerd werden, waaronder een mooi voorgerecht van; verse rauwe zalm, die geregeld voorbij kwam.
.bruichladdich website
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.